ღვინის ეროვნული სააგენტოს ინფორმაციით „რთველი 2022“-ის ფარგლებში წელს 72 000-ზე მეტი ყურძენია გადამუშავებული, ღვინის საწარმოებს კი ყურძენი 7000 -ზე მეტმა მევენახემ ჩააბარა. მთავრობას 2022 წელს ყურძნის სუბსიდირება 150 მილიონი ლარი უჯდება.
თუ როგორ მიმდინარეობს „რთველი 2022“ ამის შესახებ BMG TV- ის ეთერში ღვინის ეროვნული სააგენტოს თავმჯდომარემ ლევან მეხუზლამ ისაუბრა. მისი თქმით, დილის მონაცემებით 131 000 ტონა ყურძენია ჩაბარებული, რთველი მთელ კახეთში, გარდა საგარეჯოსი პიკშია.
„გუშინ 24 საათში 11 000 ტონა ყურძენი გადამუშავდა, როდესაც რთველი პიკშია. დღეში დაახლოებით 10 000 ან 15 000-მდე ტონის გადამუშავება ხდება. რაც შეეხება საგარეჯოს, იქ ყურძენი ცოტა მოგვიანებით მწიფდება.
ჩვენ შესაძლო მოსავლიანობას გაზაფხულიდან ვაკვირდებოდით. საკმაოდ ბევრს, დაახლოებით 300 000 ტონამდე ყურძენს ველოდით, თუმცა კახეთში რამდენიმე თვიანმა გვალვამ მოსავალს თავისი დაღი დაასვა და ამ დროის მონაცემებით, 250 000-დან 280 000 ტონამდე იქნება მთლიანი მოსავალი. შარშან 245 000 ტონა გადამუშავდა“ - აღნიშნა ლევან მეხუზლამ.
რაც შეეხება ჭარბ მოსავლიანობას, მეხუზლა ამბობს, რომ მთავრობას ჭარბი მოსავლისთვის 50 მილიონი ლარი აქვს გამოყოფილი. მისივე თქმით, რთველი შეიძლება დაიყოს ორ ნაწილად, ეს არის საფერავი და თეთრი რქაწითელი და კახური მწვანე. მისივე განმარტებით, საფერავს სახელმწიფოს მხრიდან ჩარევა არ სჭირდება.
„რაც შეეხება თეთრ ყურძენს, აქ გვიწევს ჩარევა როგორც სუბსიდიით, ასევე მოსავლის მართვის კომპანიას უწევს ამ ჭარბი ყურძნის გადამუშავება. ამ ეტაპისთვის მოსავლის მართვის კომპანია სხვადასხვა ლოკაციებზე უკვე ჩართულია და ის იღებს იმ ყურძენს, რომელსაც ამა თუ იმ მიზეზების გამო იწუნებს კერძო კომპანიები. ასე რომ ამ ეტაპისთვის მოსავლის მართვის კომპანიას, ჯამური 131 000 ტონიდან, დაახლოებით 25 000 ტონა თეთრი ყურძენი აქვს მიღებული“ - აღნიშნა ლევან მეხუზლამ
მეხუზლამ მიმდინარე წელს მთავრობის მიერ სუბსიდირების პროგრამის გაგრძელებაზეც ისაუბრა და განმარტა, რომ მიუხედავად რუსეთ-უკრაინის ომისა, ღვინის ექსპორტი სტაბილურია და შარშანდელ მაჩვენებელს ინარჩუნებს. მისივე თქმით, ექსპორტის 85-90% წითელ ღვინოზე მოდის რაც რთველზეც აისახება.
„საფერავი ყოველგვარი სუბსიდიის და სახელმწიფოს მხრიდან ჩარევის გარეშე ბარდება. რაც შეეხება თეთრ ყურძენს, რომელიც ძირითადად საექსპორტო ბრენდის მაღალ ალკოჰოლური სასმლის და საბრენდე სპირტის დასამზადებლად გამოიყენება სამწუხაროდ იმდენად მოთხოვნადი არ არის, ამაზე ომმაც პირდაპირი გავლენა მოახდინა რადგან ამ ბრენდის და საბრენდე სპირტის ექსპორტის უმეტესი ნაწილი, უკრაინაზეა მიბმული. ამიტომ ომმა სწორედ თეთრ ყურძენში მოახდინა გავლენა და სუბსიდირების შენარჩუნებაც თეთრ ყურძენში დაგვჭირდა.
10 წლიან გეგმაში, რომელიც 2030 წელს მთავრდება სუბსიდიიდან გამოსვლა ერთ-ერთ მიზნად გვაქვს დასახული, პირველი ნაბიჯები რაც იქნება გადაბმული, ეს იქნება სუბსიდიის მიბმა ხარისხთან. ამ სქემაზე ვმუშაობთ, წელსვე ალბათ ზუსტ სქემას შევიმუშავებთ, რადგან იანვრიდან მუშაობა დაიწყება, ფერმერებმა უნდა იცოდნენ ის სქემა, რაც მათ მომავალი წლის შემოდგომაზე ელით. ეს დავალება უკვე მიღებული გვაქვს.
პირველ ეტაპზე იქნება სხვაობა სუბსიდიის მოცულობაში მაღალ ხარისხსა და შედარებით ნაკლებ ხარისხს შორის და შემდეგ უკვე უხარისხო ყურძნის სუბსიდიიდან გამოვალთ.
საბოლოო მიზანი არის ის, რომ მოსავლის მართვის კომპანიამ ბაზარზე დარჩენილი ჭარბი ყურძნის შესყიდვა აღარ მოახდინოს, თუმცა სოციალური პასუხისმგებლობიდან გამომდინარე ეს ეტაპობრივად მოხდება“, - აღნიშნა ლევან მეხულამ.