ევროკავშირი აფართოებს მოსახლეობისთვის მწერების საკვებ პროდუქტად გამოყენებას: იანვარში გაიცა პირველი ნებართვა ევროკავშირის ბაზარზე ჭრიჭინასებრთა და ფქვილის ხოჭოს ლარვების პროდუქტების მიწოდებაზე.
ამრიგად, ევროკავშირის მწარმოებლებს შეეძლებათ გამოიყენონ ამ მწერების ფქვილი პურის, ორცხობილას, მაკარონის, ხორცპროდუქტების, სოუსების, პიცის, ჩიფსების, კრეკერების და სხვა საკვები პროდუქტების მოსამზადებლად.
5 წლიანი მარაგების ნებართვები, რომლებიც ფუნქციონირებას იწყებს შესაბამისად 24 და 26 იანვარს, ევროკომისიიდან მიიღო ვიეტნამურმა კომპანია Cricket One Co-მ და ფრანგულმა კომპანია Ynsect NL B.V-მა.
ევროკავშირმა მწერებისგან დამზადებული საკვების გაყიდვა 2018 წლიდან დაუშვა, როდესაც ევროპულ კანონმდებლობაში „ინოვაციური საკვების“ კონცეფცია შევიდა. 2021 წლიდან ევროკავშირის მაღაზიებში კალიების პროდუქტები დაიშვება, 2022 წლიდან - ფქვილის ჭიებისგან. ევროკავშირის ბაზარზე მწერებისგან საკვები პროდუქტების მწარმოებლები და დისტრიბუტორები 2012 წლიდან არაკომერციულ ორგანიზაციაში გაერთიანდნენ - მწერების, როგორც საკვების ხელშეწყობის საერთაშორისო პლატფორმაში (IPIFF).
„„საკვების“ კონცეფციის გაფართოებას საჭმლის ინოვაციური ფორმების ხარჯზე შეიძლება ჰქონდეს გრძელვადიანი შედეგები, როგორც სურსათის ბაზრისთვის, ასევე მთლიანად სოფლის მეურნეობისთვის.
უპირველეს ყოვლისა, სურსათის ბაზარი შეიძლება მკვეთრად გაიყოს მომხმარებლის პრეფერენციების მიხედვით. იტალიის სოფლის მეურნეობის მწარმოებელთა ასოციაციის Coldiretti-ს მიერ ჩატარებული გამოკითხვის თანახმად, იტალიელთა 54% ეწინააღმდეგება მწერების საკვებად მოხმარებას და მხოლოდ 16% უჭერს მხარს ამ იდეას.
მწერების წარმოების ინდუსტრიის მონაწილეები თავისი ინდუსტრიის განვითარების სასარგებლოდ მნიშვნელოვან ფაქტორად წარმოადგენენ წარმოების მიერ ენერგიის დაბალ მოხმარებას, გარემოსდაცვით კეთილგანწყობას და კლიმატზე ზომიერი ზემოქმედებას. ასეთი პოლიტიკის შედეგად შეიძლება მნიშვნელოვნად შემცირდეს ტრადიციული საკვები პროდუქტების წარმოება და შესაბამისად გაიზარდოს მასზე ფასები,“-აცხადებს აგრო მზღვეველთა ეროვნული კავშირის პრეზიდენტი პრეზიდენტი კორნი ბიჟდოვი